Hvor Længe Kan Parfume Holde Sig?

Skrevet d. 18. October 2021
Mathilde Langevin

Hvis du nogensinde har ejet en parfume, som er blevet brugt her og der over årene, har du sikkert bemærket hvordan den med tiden kan miste noget af sin slagkraft. Dette kan være et tegn på at din duft synger på sidste vers og nærmer sig udløbsdatoen. Men kan parfume overhovedet blive for gammelt? Det korte svar er ja, men der er heldigvis mange ting du kan gøre for at forlænge holdbarheden af din yndlingsduft!

Kan parfume blive for gammel?

Alle slags dufte, både parfume, eau de toilette og deodorant kan blive for gammelt. Imidlertid afhænger holdbarheden af, hvordan duften er sammensat. Dufte med tungere bundnoter, såsom træ, vil grundlæggende have en længere holdbarhed end dufte med en lettere sammensætning.

Med note-sammensætning in mente er der, blandt parfume eksperter, grundlæggende konsensus om at en åbnet parfume har en levetid på mellem 2 og 4 år. Du vil ofte opleve at der, i bunden af duftens emballage, er anført en lille krukke med bogstavet 'M' for måneder og et tal, der angiver hvor mange måneder produktet kan holde efter åbning. Står der eksempelvis '20M' kan produktet holde sig i minimum 20 måneder efter åbning - oftest også en smule længere. En uåbnet parfume har derimod ingen konkret udløbsdato. Dette skyldes at en uåbnet parfume ikke oxideres, hvilket indtræffer når en duft åbnes og udsættes for luft.

Sådan ved du om din parfume er for gammel

Er du i tvivl om, hvornår du fik åbnet for din parfume eller er den ikke markeret med en dato for udløb, findes der heldigvis andre metoder, som afgør din duft er for gammel eller ej.

Det første du bør gøre for at tjekke om din parfume er blevet for gammel, er ved at kigge på farven. Hvis farven er blevet betydeligt mørkere end tidligere, kan dette være en glimrende indikator for at duften er ved at have overskredet sin holdbarhed. Var duften eksempelvis lyseblå da du købte den, men har du en markant mørkere glød, er den med al sandsynlighed ved at være for gammel.

Den mere åbenlyse måde at vide, om din parfume er for gammel, er ved at teste hvordan den dufter. Nogle parfumer indeholder vegetabilske olier, hvilke hurtigere gamle end det er tilfældet for parfumer uden fedtstoffer. Er din duft begyndt at lugte eddikeagtig, er det en tydelig indikator på at din parfume er for gammel.

Forlæng holdbarheden med disse 3 tips

Det er ingen hemmelighed at korrekt opbevaring af parfume er enormt vigtigt, når det drejer sig om at bevare holdbarhed. Dette er ikke det eneste råd du bør følge, hvis du ønsker at forlænge duftens levetid - tværtimod:

1. Hold dufte væk fra sollys

Selvom det kan se pænt ud at placere parfumeflaskerne i vindueskarmen, er dette det værste sted at opbevare dufte. Sollyset nedbryder med tiden molekylerne i en duft, hvilket forkorter parfumens levetid markant.

2. Få styr på temperaturen

Varme vil, på samme måde som sollys, også nedbryde molekylerne i parfumen og ændre dens kemiske sammensætning. Du bør derfor bestræbe at opbevare duften ved under 15 grader celsius. Flere parfume eksperter udpeger køleskabet som en glimrende løsning grundet de fornuftige lys- og temperaturforhold. Ønsker du ikke at have parfumen placeret ved siden af mælken i dit køleskab, er skuffen i soveværelset med afstand den bedste placering.

3. Brug din parfume indtil den er tom

Langt de fleste har i dag mange forskellige parfumer i deres rotation af dufte, men det er ikke nødvendigvis nogen god idé. Efterlader du en halvfyldt parfume i skuffen vil den begynde at oxidere og molekylerne vil hurtigt blive nedbrudt, grundet den store mængde luft der er i flasken. Derfor gør du klogt i at holde dig til én parfume af gangen.

Tak for støtten. Tak til Signatura for deres økonomiske bidrag til dette blogindlæg. Der kan du finde et sortiment fra dufte. Uden støtten fra Signatura kunne denne hjemmeside ikke findes.

Næste indlæg
Klæder man sig efter sin kropstype vil man faktisk kunne bære et stykke tøj på en helt anden måde, som hvis ikke man gjorde det. Ens kropstype er nemlig en rigtig god retning at gå efter, hvis man er i tvivl om hvordan m…
De fleste af os elsker en god parfume. Det kan i mange tilfælde være et dyrt produkt, hvorfor vi gerne køber parfume på tilbud eller får parfume i gave. Det kan også betyde, at der lige går lidt, før vi får brugt den gam…
Vi alle drømmer om velplejet og smukt hår, men i hvilken rækkefølge skal produkterne bruges i, og hvor længe skal de sidde i håret? Alt dette er vigtigt, hvis man vil have det optimale ud af, de produkterne man bruger i…
Bæredygtighed er noget, der altid er på tale i det danske samfund og det er i fokus som aldrig før. Her har udtrykket 'bæredygtig indretning' også sneget sig ind. Bæredygtig indretning vil sige, at du indretter dit …
Ligesom så mange andre produkter er der gerne flere og flere butikker, som får det som en del af deres sortiment, når et produkt er populært. Derfor er der næsten ikke nogen butikker, hvor du ikke kan købe parfume. …
22. April 2021
Når man kommer i lykkelige omstændigheder, er der lige pludselig mange ting man skal ud at investere i til baby, så man kan hurtig få brugt en masse penge. Undervejs i graviditeten, vokser maven sig jo også større og stø…
Det er altid en stor udfordring at finde ud af, hvilken slags hårfarve men bør vælge. Ofte har man en forestilling om en helt ny farve, man gerne vil prøve, men som desværre ikke nødvendigvis passer til ens hudtone. Hv…